Familie- en Trauma opstellingen
Familie krijg je gratis
- Familieopstellingen gaan over de invloeden van je familiegeschiedenis.
- Trauma opstellingen geven je inzicht om op afstand te kijken naar wat zich afspeelt in jezelf.
- Tussen de opstellingen door wordt korte uitleg en theorie gegeven
- Aanmelden: klik hier voor aanmelden of telefonisch (06-20419125).
- Opstellingen: Geef bij aanmelding aan of je zelf een opstelling wilt doen.
Workshop familie krijg je gratis
Familie krijg je gratis! Een vast gegeven in ieders leven. Je familie is je basis, je lief en je leed. Met dat lief zit het wel goed, dat stroomt, dat is genieten. Maar wat doen we met familieleed? En – minstens zo belangrijk – wat doet familieleed met ons? Hoe kan het dat trauma’s zich herhalen door generaties heen, hoe kan het dat moeder niets zag van wat met jou gebeurde?Deze basale vragen nemen we – op een innovatieve manier – onder loep op deze dag “Familie krijg je gratis”.
Waarom deze manier van kijken?
Je familie, je gezin van herkomst, is de basis waar je levensvreugde én je remmingen ontstaan. In het gezinssysteem ligt de oorsprong van je handelen. Omdat iedereen te maken krijgt met pijnlijke levensvragen is ‘inzicht in hoe jouw familiesystemen werken’ handig bij het omgaan met moeilijke situaties . Dit inzicht kun je op vele manieren verwerven. Je probleem “opstellen” laat je anders kijken en maakt verborgen kennis beschikbaar voor concreet handelen.
Voor wie?
Voor nieuwsgierige mensen die willen ontdekken hoe hun familieachtergrond en de geschiedenis ervan doorwerkt in hun dagelijks leven. Voor iedereen die het goede uit die achtergrond koestert én met respect afscheid willen nemen van belemmeringen en verstrikkingen. Voor mensen die naast hun al opgedane ervaringen en therapie op een andere manier willen kijken en onderzoeken.
Wat is een opstelling?
Ieder systeem heeft bepaalde eigenschappen en ordeningen die zich vaak over de generaties heen herhalen. Zo kan het zijn je opa nooit iets over zichzelf vertelt ( mogelijk door een oorlogstrauma) en dat je vader de eigenschap heeft dat hij geen emoties toont. En jij ontdekt dat je met minder mensen echt contact hebt dan je eigenlijk zou willen.
We werken met 10 tot 15 personen. Vooraf heb je aangegeven of je een opstelling wilt en – op uitnodiging van de begeleider – breng je dan een voor jou belangrijke vraag in. Je nodigt mensen van de groep uit om de rol van een familielid op zich te nemen. Deze ‘representanten’ worden in de ruimte neergezet en door de opstelling ontwikkelt zich een ‘bewegingsspel’.
Ook in de rol van representant ervaar je hoe het is om een bepaald systeem te staan en hoe de dynamiek daarin werkt. Vaak raakt het ook iets van je eigen systeem of probleem. Gaandeweg ontstaat meer inzicht in waar de oorsprong ligt van je vraag en krijg je een beter zicht op je handelen.Een ‘opstelling’ maakt deze ‘patronen’ zichtbaar en geeft jou de kans ergens uit te stappen en iets nieuws in beweging te zetten.
Welke vragen kan ik inbrengen?
- Psychologische problemen: angst, boosheid, verdriet, depressies, vermoeidheid.
- Relatieproblemen: bindingsangst, onbevredigende relaties, echtscheidingssituaties.
- Gezinsproblematiek: onhandelbaar gedrag, strijd tussen ouder en kind, adoptie problematiek.
- Gezondheidsproblemen: eetproblemen- overgewicht, verslaving, ziekten.
Extra informatie
Klik hier voor meer specifieke informatie over trauma opstellingen